Noorwegen, Fjell & Vidda.Juli 2005


De oneindige Hardangevidda
De oneindige Hardangevidda

Zomervakantie naar Noorwegen. Behalve twee heerlijke weken rond de Saudafjell en de Roholtfjell maken we met het hele gezin een huttentocht tocht over de Hardangervidda.

Na de boot Kiel-Oslo komen we bij een lekkere temperatuur zo rond de 23 graden aan in Oslo. Een paar uur rijden verder stappen we uit de auto bij Dyranut, aan de Noordkant van de Hardangervidda. Het is hier zo rond het vriespunt en met een snijdende wind snoeren we de jassen goed dicht en hijsen de rugzakken op voor een korte tocht naar Bjoreidalen.

Wachten op de boot.
Wachten op de boot.

De kids zijn nog niet op de leeftijd dat ze een rugzak met enig gewicht kunnen dragen en om ze langzaam aan de Noorse wildernis te laten wennen, kiezen we voor het comfort van een haarvuurtje en een gezellige hut aan het einde van iedere wandeldag. Deze hoek van de Hardangervidda heeft hutten op korte loopafstand van elkaar liggen zonder grote hoogteverschillen. Goed te doen met wat kleinere kinderen dus.

Dan lopen we in twee dagen via Stigstuv naar Rauhellern. Spannend om de vaak snelstromende riviertjes over te moeten steken. Het zoeken naar de geschikte plek levert veel discussie op. Meestal lukt het zonder echt natte voeten te krijgen...

Rauhellern
Rauhellern

Vanaf Rauhellern lopen we naar het puntje van de Halnefjord waar we aan het einde van de dag opgepikt hopen te worden door een boot die ons weer naar de weg bij Halne brengt.

Letterlijk een paar dagen uitwaaien. Alhoewel deze kant van de Hardangevidda niet het meest spectaculaire deel ervan is, krijg je er wel een goed gevoel voor de eindeloze hoogvakte die het eigenlijk is. Voor kinderen een uitstekende kennismaking met de hoogvlakte.


© 2010 Hiking North