Zweden, Sarek. September 2011.


Sarek is een van de laatste ongerepte wildernissen van Europa. Bijna 2000 km2, meer dan 100 gletschers, scherpe bergkammen en diep uitgesleten dalen en 8 van de 9 hoogste bergen van Zweden. Alhoewel er beroemde wandelroutes om Sarek heen liggen zoals het Padjelantaleden, Nordkallotaleden en de Kungsleden, lopen er door Sarek heen geen paden en zijn er geen hutten. Het enorme gebied wordt zo ongerept mogelijk gehouden en kan alleen doorkruist worden door ervaren wandelaars die met een zware rugzak overweg kunnen. Half augustus zijn de muggen meestal verdwenen terwijl we overdag nog aangename temperaturen kunnen hebben. 's-nachts kan het al licht vriezen ondanks de nog relatieve korte periode van duisternis. We zitten dan ook boven de poolcircel.

planning

We vliegen vai Oslo naar Bodø vanwaar we de bus pakken naar Sulitjelma. De volgende dag Lopen we onder langs een grote gletscher in een paar dagen naar de grens van Sarek. Daar verlaten we de veiligheid van de Zweedse breghutten trekken we echt de wildernis in. De daaropvolgende twee dagen lopen we door een diepe kloof naar het hart van Sarek. Hier hebben we een rustdag gepland om de omgeving eens goed op ons in te laten werken en te genieten van de woeste gletscherstroom die door het dal loopt of om een mooie top in de omgeving te beklimmen. Via een breder dal en nu omgeven door gletschers lopen we in 2 dagen verder totdat we het pad van de Nordkalottaleden oppikken. Na een laatste wandeldag laten we ons per boot overzetten en vinden het comfort van een eenvoudige hut in Ritsem. Dan de bus naar Gällivare en via het vliegtuig bereiken we weer de vertrouwde drukte van Amsterdam.

karakter van de tocht

Het is een vrij zware tocht waarbij de weersomstandigheden en de vele rivierdoorwadingen een verzwarende factor zijn. De beloning is er wel naar! Een goede conditie is noodzakelijk evenals het kunnen lopen met een volle rugzak. Ervaring met (wild)kamperen in wisselende weersomstandigheden is een voordeel.


© 2010 Hiking North